Ads 468x60px

Blog Listem

10 Şub 2012

Google'dan Sanat Severlere Hizmet

Şu ana kadar dünyanın en ünlü ressamlara ait eserlerin yer aldığı kaç tane müze ve sergi gezdiniz? 


Belki İstanbul'a gelen bir kaç gezici sergi ile Picasso, Salvador Dali gibi sanatçıların eserlerini görmüş olabilirsiniz. Yada maddi ve sosyal imkanınız el verdiği sürece yurtdışında bulunmuş Paris, Londra, Münih, Barcelona gibi şehirlerde ünlü sanat müzelerine gitme şansınız olmuştur. Ya da benim kuşak ve öncesi çoğu insan gibi çocukluğunda ansiklopedilerin sayfalarında görmüştür, 15x10 boyutlarında ve şanslıysanız o da renkli kuşe baskı olarak. Günümüzün yeni nesilleri daha şanslı internette sayısızca örnek, resim gibi elektronik materyallere, elektronik kütüphanelere ve müze sayfalarında yer alan veri tabanlarına ulaşabiliyorlar.

Şu ana kadar en çok hoşuma giden her müzenin (varsa) web sayfasında gördüğüm 360 derece video çekimleri idi.

Ama şu an önemli bir değişim var internette. O ise Google'ın Sanat Projesidir. Evet gündemimiz Google.
Konumuz: 

Bir düşünün. İnternetten belirlediğiniz bir şehirdeki bir müzeyi seçiyorsunuz. O müzenin yer planına göre oda oda ilerliyorsunuz ve o odada yer alan tabloları doğrudan duvarda görüyormuşçasına farklı açılardan farklı yüksekliklerden ve farklı uzaklıklardan tabloyu A'dan Z'ye inceleyebiliyorsunuz. 

Google Art Project ile bunu yapabilirsiniz. Bakın. Bir tabloya ne kadar yakın bakabileceğinizi aşağıdaki resme bakarak görün. Yüksek çözünürlüklü eserlerin net ortamına taşınması ile internetten sanal sanat gezileri düzenleyebilirsiniz.

 Aslında bu yeni bir şey değil. Bazıları bunu yapıyordu. Ama bu sefer yapılan en önemli değişiklik eserlerin görüntü çözünürlüklerinin artması ve en önemlisi Google Earth, Google Map gibi teknolojilerin müzelere uygulanmasıdır. Böylelikle görsel olarak geziyormuş hissi uyandırıyor. Aşağıdaki resme bakıp Fransa'daki şu meşhur Versailles Sarayı hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Böylelikle arkadaşınız bu müzeden bahsederken Paris'e gidemeyen Kezban gibi hissetmezsiniz kendinizi. Şaka bir yana gelecekte daha tatmin edici ve arşivin daha da zenginleşeceğini düşünüyorum. Mesela şu an Türkiye'den herhangi bir müze yok ama ileride neden olmasın.



Madem okullarda tablet eğitim sistemine geçildi. Bence sanat tarihi, resim dersi (teorik kısmı) gibi dersler için bu web sayfasından ders esnasında yararlanılmalıdır. Sanatı yorumlayan anlayan nesiller yetiştikçe toplumu iyi anlayan ve aynı zamanda sanatçı yetiştiren sağlıklı nesiller sağlamış oluruz.

Mustafa Kemal Atatürk'yen bir alıntı yapmak istiyorum:
Bir milleti yaşatmak için birtakım temeller lazımdır ve bilirsiniz ki, bu temellerin en önemlilerinden biri sanattır. Bir millet sanattan ve sanatkârdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve hasta bir kimse gibidir. Hatta kasdettiğim manayı bu söz de ifadeye yeterli değildir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur... Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felakete mahkumdur. Birçok unsurlar o felaketin derecesini farketmez. Farkettiği gün de ne kadar müthiş bir etkinlikle çalışmak gerektiğini tahmin edemez. ( 1923 )  (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, Cilt:II, 1952)
Şimdiden size iyi geziler, iyi seyirler.

0 yorum: