Ads 468x60px

Blog Listem

29 Mar 2009

SİYASETTE ve GÜNLÜK YAŞAMDA GÖSTERİŞLİK

Son günlerde kafama bu parti bayrakları ve duvar afişleri gibi gösterişlere takmış durumdayım. Oysa diğer ülkelerde daha güzel yürütülüyor. Öncelikle parti bayrakları çok gereksiz, Neden mi?
  • Hem para israfça kullanılıyor,
  • hem gerçek bir işlevi yok,
  • hem de geri dönüşümü zor olması nedeni ile çevreyi kirletiyor,
  • ayrıca hiç estetik değil, labirent sokaklarımızı daha karışık bir biçime bürünmesine neden oluyor

Hatırlıyorum da 2007 senesinde ERASMUS öğrenci değişim programı ile İspanya'ya gitmiş ve oradaki seçime de denk gelmiştim. Aman Allahım, nasıl güzel bir şehir düzenlemesi var Valencia'da. İnanamadım. Seçimde ne ses kirliliği, ne de bayrakla kirletilmiş sokaklar. Sadece her yerde bulunan dev panolarda posterler var. Ama bu posterlerde "Biz Halkın Yanındayız" sloganları yerine daha somut ifadeler içeriyordu. "Valencia'da Su Sıkıntısına Çözüm Getirecez", "Sağlık Hizmetlerinde İyileştirmeye Devam", "Yeni Göçmenlerimize Yeni Çözümler", "Etnik ve Cinsel Ayrımcılığı Ortadan Kaldırıcaz", "Ekonomide Yatırım Sağlayacağız" ve daha nicesi....

İşte ben bu atmosferden çok etkilenmiştim. Sadece bir amblem, logo içeren manasız bayrakların yerine halkı keriz yerine koymuyor ve çözümler vaat ediyorlardı. Okumasını bilmeyenlere, meydanlarda kurulan standlarda el ilanı, rozet dağıtırken çözümleri tek tek sıkılmadan güler yüzle anlatıyorlardı.

Peki neden Türkiyemde işler böyle yürümüyor. Bir sürü küfürler, bangır bangır ne dediğini anlamadığım sadece gaz olsun diye konulan müzikler. Vaatler kaybolur ve onun yerine her zamanki gibi gösterişler geliyor. Sanırım biz olayın özünü kaçırıyoruz. Her zamanki gösterişe önem veriyoruz. Bazıların küçümsediği şu burjuvajiler bile görsel ifadelerin arkadasında kalan manevi özü yakalamaya çalışırlar. Bale, edebiyat, sinema gibi güzel sanatlar, bilim ve teknolojik gelişmeler. Yoksa eline hiç kitap almamış gençler gibi "best-seller" 2 kitap okuyup altına Adidas ve Converse giymekle adam olunmuyor. Yada batı (çok sesli müzik) müziği derken disko, dj li müziklerle olmuyor. Bu nedenle yozlaşma sadece siyasette değil her yerdedir. Bu sadece batı özentili insanlarda da değil. Bu durum dinimizdede öyle. Dinin özünü kaçırıp sırf başkaları görsün ve saygı göstersin diye ibadetini ulu açık yapanlar var. Hatta öyle çok komik olaylar var ki cami iki sokak ötede olsa bile sırf gösteriş olsun diye güzel şehirlerimizin bir tanesinde sırf gösteriş olsun diye işlek bir caddenin kaldırımında toplu şekilde namaz kılanlar var. Sorsan cami uzak yada dolu derler. İşte biz dinimizde bile olayın özünü kaçırıp ruh ve akıl sağlığına zararlı olan alkol ve domuzun sırf "kör anlayışla günah" denmesinden dolayı kolonya kullanmayan ya da domuz jelatini içeren ruj kullanamayan insanlar var. Alkol ve domuz sindirilirse, vücuduna alınırsa günah. Neden günah muhakeme yeteneğimizi ve sağlığımızı bozduğu için günah. Ama kolaysa o cahil insanlara anlatıver. Yani kısacası olayın özünü kaçırıyoruz.

Lafıma geri dönüyorum. Neden gösteriş? Çünkü pazarlanması en kolay, akıl sermayesi istemez. Bence herşeyi duyarak değilde araştırarak, tecrübe ederek ve yaşayarak öğrenmeliyiz. En önemlisi kendimiz için yapmalıyız her şeyi, başkalarına yaranmak için değil. İşte o zaman herşey daha içten ve daha samimi olur.

En güzeli Mevlananın altın öğütlerinden birini dinlemek ve yapmak.

Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.

0 yorum: