Ads 468x60px

Blog Listem

26 May 2009

OSMANLICA ve TARİH GENETİĞİMİZ ???

Dil devrimi ile milletin daha rahat konuşabileceği bir alfabe sağlanmış iken kendisini sürekli geliştiremeyen bir millet olmamızdan olsa gerek (bkz. eğitim politikaları) ne Türkçemizi iyi biliyoruz ne de zengin Osmanlıcamızı. Burada dil devrimini suçladığımı sanmayın. Sonuna kadar dil devrimini savunuyorum ama eğitim politikaları Cumhuriyetin ilk dönemlerindeki gibi olsaydı ve daha geliştirilebilseydi, şu an fizikten anlayan imam, yaşam bilimlerinden anlayan kimya mühendisleri, meteorolojiden anlayan inşaat mühendisleri, ekonomiden anlayan dünyaca ünlü şirket avukatları yetiştirebilirdik. Ayrıca geçmişi bilen sağda solda bulunan tarihi çeşmelerin üstünde yazan osmanlıca yazıları çözer ve anlardık. Anladığımız şeylere saygı duyardık.

Bende bu anlayışla osmanlıcaya az da olsa merak sarmış bulunuyorum.

Bu arada bu dili öğrenmemin en büyük nedeni hukuk biliminde osmanlıcadan bol bol yararlanmaları ve sanki üst tabakaymış gibi kendi dillerini halktan soyutlamasıdır. Böylelikle anlaşışmayan dilleri ile psikolojik baskı uygulamaktadır. Doktorlarda da öyle değil midir? Belki basit bir şeyiniz vardır ama latincesini duyunca öleceğinizi düşünürsünüz :)

Bu nedenle geçmişte kullandığımız dillere de sahiplenmek gerekir, ki Britanya Krallığı Sheakespare eserlerini anlamak için eski ingilizce okutuyor derslerinde. Bence türkiye'de gençler özenmeli ve dil haznelerini geliştirmeleri gerekir. Bu osmanlıca, yunanca, ermenice, zazaca, lazca, kürtçe, arapça, rusça, azerice yani kısaca komşumuzun konuşulduğu dilleri de öğrenmemiz gerekir.

0 yorum: