Ads 468x60px

Blog Listem

17 Kas 2009

Toplu Ulaşıma Destek değil Köstek ! ! !

Eskiden otobüs oyuncaklarım vardı. Onlarla oynamayı ve düşlerde uzaklara gitmeyi, şehir şehir gezmeyi çok severdim. Belki ileride kırmızı şirin bir otobüsüm olur ve gezerim diye hayaller kurardım. Şu an ise kırmızı bir otobüsüm olmasa da az çok geziyoruz ama gelin görün ki şehir içinde bırakın gezmeyi bir yerden bir yere geçip işimizin o gün bitmesi için dua ediyoruz. Evden çıkmadan önce yol kamera çekimlerine bakıyoruz ve trafikte bir kavşakta 30 dakika bekleyince araba hayalleri kuruyoruz. Bir yandan ben temiz hava, temiz toplum için toplu ulaşım araçları kullanmaktan yana olurken bazen toplu ulaşım araçlarından bunalıp helikopter, ışınlanma gibi uçuk hayallere dalıyorum. Trafik ayrı bir dert iken şimdi karşımıza fahiş zamlar çıkıyor.

Benim oyuncağım;
Bildiğiniz gibi İstanbul'da metrobüslere zam yapıldı ve biletler 1.50 TL'den 2.00 TL'ye çıktı. Ayrıca yetmiyormuş gibi öğrencilerin aylık akbili aktarmalarla İstanbul trafik ağına 200 basım bile yetmezken 160 basım sayısına indirdiler. Peki öğrenciler ve son krizden sonra durumu kötüye giden halk napsın? Şimdi diyeceksiniz ki zamlar gerekliydi ki yapıldı, masraflar, enflasyon filan. Böyle bir şey yok ! Belki aylık akbil için halk otobüsleri dahil edilince zarara ugramış olabilirler ama zaten sınırsız akbil iken sınırlandırmıslardı. Maliyetlerde ona göre hesaplanmıstır. Metrobüsün zarara uğradığını da pek zannetmiyorum, hele o tıkıs tıkıs havasız ve hasta edici konserve kutularıyla giden onca insan düşünülürse... Daha geçen zamlarla zam yapılmış iken bu aylık akbillerin son durumu ile bir sene içinde % 100'den fazla zam etkisi yaratmış oldu.
Sonuç olarak eğer toplu ulaşımın yaygınlaşması isteniliyorsa ücretler uygun olmalı, zamlar gerektiğinde yapılmalı, yol güzergahları çeşitlendirilmeli, belli saatlerde sefer sayısının mümkün olduğunca artırılması başlıca sayılabilir. Halkımıza ve yetkililerimize çok iş düşüyor, eğer ücretler çok yüksek olacaksa Avcılar'dan Topkapı-Eminönü-Kabataş-Beşiktaş'a kadar adam akıllı bisiklet yolu yapsınlar... Hiç olmazsa ücret vermez ve trafiği rahatlatmış oluruz. Bir kişi taşımak için koca bir araçla işgal etmeye ne gerek var.
Nasıl iyi bir evin kalitesi tuvalet-banyo-mutfak gibi detayların kalitesinden anlaşılıyorsa medeni bir toplumun seviyesi ise yol ve trafikten anlaşılır; çünkü trafik iletişimin en çok gerçekleştiği ortamlardır. Toplu ulaşımın yaygınlaşması medeniyetin gelişmesini, toplu ulaşım araçların tercih edilmesinin de medeniyetin göstergesini ifade eder.

1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Elmasri,Allah o çileyi çekenlere sabırlar versin,Bakırköylük olmak işten değil,zamlar da işin tuzu biberi oldu,umarım makul seviyeye çekerler millet derin nefes alır.Bisiklet yollarıda mutlaka yapılmalı,çoğu ülkeler bu sorunu çözmüşler darısı bizim başımıza ,iyi çalışmalar ,kolay gelsin.