Ads 468x60px

Blog Listem

9 Eki 2010

YASAM CEMBERI

Oncelikle yabanci klavye kullandigimdan oturu turkce karakterleri kullanmadigim icin ozur dilerim.
Yazimiza donelim =)

Yasam...Her nefes alisimiz, her nefes verisimiz...Tanistigimiz once insanlar...arkadaslar...sahip olduklarimiz...
Genelde dusunulunce insani kalici ya da uzun sure tatmin edenler hep basarilar olmustur. Gecmisten gunumuze liderlerden dusunurlere kadar, halk ozanlarindan aktivistlere kadar, ogrencilerden ebevenylere kadar farkli anlamda basarilar gerceklestiriyor olsalar da ortak noktalari bir seyleri basarmalarindan dolayi yasamdan zevk alan bir suru ornek bulmak mumkun.



Basari peki nasil bir seydir? Nasil mumkun kilinabilir basarilar? Bir insani basarili kilan guc nedir? Yasamda basarili olmak taa ilk caglarda hayatta kalma mucadelesi ile baslamistir. Basari aslinda o kadar insanca bir sey. Hayvanlarin basarilari av, barinak ve ciftlesme iken insanoglu bundan daha fazlasini yapabilmis degerli varliktir. Soruyorum gene insan ne yapar da basarili olabilir.

Basarili dedigimiz bir cok insana baktigimizda bir sey dikkatimizi ceker. Basarili insanlar genelde zor durumlarda, cevresi sikintili bir durumda cozum getirdiklerini goruruz. Kendilerini ve baskalarinin refahini yukselttiklerini gorururuz. Demek ki basarilar etkin ve dogru eylemlerle meydana gelmektedir. Basarinin kaynagi dogru karar ve dogru eylemlerdir.

Etkin ve dogru karar ve eylemler, insani surukleyebilecek kadar kuvvetli, nasil oluyor da dogru olabiliyor. Yoksa onca kararlardan tesadufen mi etkili oluyor, oncesinde bir sey yapiliyor mu? Ilk  seferinde basarili olunabiliyor mu? Aslinda hayir. Dogru eylemleri doguran dogru kararlar aslindan insanoglunun her bireyin edindigi tecrubelerden gelmektedir. Tecrubeler gecmisten gunumuze kadar edindigimiz bilgileri belli bir mantik suzgecinden gecirerek, gecmiste yapilan, yasanan, gorulen ya da bilinen orneklerden yardim alinarak saglanir. Gecmiste yasanan kotu ornekler bir daha ayni hataya dusmememiz icin bize ornek olur ve onca secenekler arasinda kotu olanlari eleyerek dogru olani bulmamizi saglar. Kisaca diyebiliriz ki tecrubeleri kotu kararlar sayesinde ediniriz, baskasinin kotu kararlari olsun yada bizim kotu kararlarimiz olsun farketmez.

O zaman verdigimiz her kararda ve davrandigimiz her harekette, eger onceden benzerini yasamamis olsak bile, tecrube ediniriz. Basari ve dogru kararlara giden yol kotu kararlardan gectigine gore karar vermekte ve eylemde bulunmaktan hic korkmamiza gerek yok.

Yasami aslinda dunyevi anlamda bir cemberden ibaret diyemesek bile cember seklinde modelleyebiliriz. Kotu kararlar tecrubeyi dogurur, tecrubeler dogru kararlari saglar, dogru kararlar basariyi getirir, basari ise yeni tecrube olanaklari saglar.

Bu dunyevi ortamda yasamimizi devam ettirecek ufak ipuclarindan biri olsa gerek.

0 yorum: