Ads 468x60px

Blog Listem

11 Nis 2011

JAPON ANADOLU ARKEOLOJİ ENSTİTÜSÜ

Güzelim Kırşehir'de yaşarken Kırşehir'in güzelliklerini keşfetmeye devam ediyorum. Bunlardan bir tanesi Kırşehir Kaman ilçesinde yer alan Çağırkan Beldesinde bulunan çok zarif Japon Bahçesidir.

Adına festivaller yapılan lezzetli ceviziyle meşhur Kırşehir'in Kaman ilçesinde bulunan Kalehöyükte devasa bir arkeolojik çalışma gerçekleşmektedir. Bu çalışma esnasında şu ana kadar saptanmış aşağıdaki gibi kültür katmanları keşfedilmiştir.


I.Kat: Osmanlı Dönemi (15-17yy) Ia,Ib
II.Kat: Demir Çağı (M.Ö.12-4 yy) IIa , IIb, IIc , IId
III.Kat: Orta ve Geç Bronz Çağı: (İ.Ö. 20-12 yy) III a, IIIb, IIIc
IV.Kat: Erken Bronz Çağı: (M.Ö.23-20 yy) IVa, IVb


Kaman İlçesi, Çağırkan Beldesinde bulunan ziyaret ettiğim Japon Bahçesi  de bu Kalehöyük kazı evinin yanında bulunmaktadır. Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından 1993 yılında, Altes Prensi Takahito Mikasa’nın Kalehöyük kazılarını başlatması anısına ve bölge halkına rekreasyon alanı yaratmak amacıyla bu güzel Japon Bahçesi yapılmış.

 Bu arada belirtmek te fayda var. Kaman Japon bahçesi, Japonya sınırları dışında bulunan en büyük botanik bahçedir.

Gidip merak edenler için söyleyeyim, en ideal zamanı Mayıs-Haziran ayları imiş. Hem müzeyi hem de bahçeyi görmek için tavsiye ederim.


Nasıl Gidilir: Özel aracınız var ise Kırşehir Merkezden Ankara yolu üzerinden Kaman sapağına sapıp tabelaları izlemeniz yeterli olacaktır. Yarım saatlik yol. Yada Kırşehir Merkezden Yeni Adalet Sarayının bulunduğu cadde üzerinde yer alan Güzel Sanatlar Lisesinin karşısında  6 YTL karşılığında Kaman servisleri ile Kalehöyükte inip Kalehöyük yol sapağından (tabela gösteriyor) 10 dakikalık yürümeden sonra oraya varabilirsiniz.

0 yorum: